2011. január 17., hétfő

Kelkáposzta főzelék és töltött csirkecomb

Klasszikus kelkáposzta főzelék:

Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta

kb. 1 kg burgonya


bors

örölt kömény

2-3 evőkanál liszt

2dl növényi krém

Elkészítés:

A kelkáposzta külső sérült leveleit eltávolítom,  burgonyát meghámozom és kockára darabolom.  A kelkáposztát félbe vágom majd kockára darabolom. A kelkáposztát és a burgonyát is bő vízben átmosom. A kelkáposztát felteszem annyi vízben főni ami ellepi. Ha felforr leszűröm és átöblítem így nem lesz kesernyés az íze. Hozzáöntöm mostmár a burgonyát is és annyi vizet öntök rá hogy bőven ellepje. Sózom,kevés borssal és köménymaggal ízesítem. Addig főzöm amíg a burgonya megpuhul. Közben a növényi krémet 2-3 evőkanál liszttel kevés vízzel( 1-1,5dl) csomómentesre kikavarok. A megfőtt főzelékhez adagolom közben folyamatosan keverem amíg be nem sűrűsödik és újra nem forr. 


Töltött csirkecomb: 

Hozzávalók: 

6 db pecsenye csirkecomb

só, fűszerkeverék

Töltelékhez:  50 dkg kenyér vagy zsemle (1-2napos legyen)

                        25-30 dkg csirkemáj

                        4 db tojás 

                        1 db  közepes vöröshagyma

                        só bors, fűszerkeverék

                     

Elkészítés:  

A csirkecombokat még előző este jól megsózom,  megfűszerezem. 

A töltelékhez a kenyérszeleteket vagy zsemlét vízbe áztatom. A hagymát apróra vágom kevés olajon megpirítom. A májat kis kockákra darabolom. Ha a hagyma megpirult ráöntöm a májat és együtt pirítom tovább még pár percig. Nem baj ha belül véres marad a máj mert még a sütőben is sülni fog.   A kenyeret jól kinyomkodom a víztől egy nagyobb tálba rakom ráütöm a tojásokat és ráöntöm a hagymás májat ha már nem túl forró( ne égesse a kezünket a töltelék összeállítása közben) Jól összedolgozom közben sózom, fűszerezem. 

A kész tölteléket a combok bőre alá töltöm. Közepes lángon sütőzacskóban készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések: