2010. november 4., csütörtök

Ketchup házilag

Hozzávalók:

4 kg érett paradicsom
A FŐZŐLÉHEZ:
1/4 l ecet
1-2 evőkanál borecet(vörös)
10 dkg kristálycukor
3 dkg só
3 dkg glutamát
szegfűszeg,gyömbér
babérlevél,egész bors
szegfűbors, mustármag,fahéj

Elkészítés:

A paradicsomot megmossuk,lecsepegtetjük,kocsonyát eltávolítjuk, majd egyenlő méretű darabokra vágjuk és lassú tűzön 3/4 óráig pároljuk.
Közben fűszerzsákocskát készítünk:ehhez egy szövetdarabkába kötünk 2-3 szegfűszeget, 3-4 babérlevelet, 6 szegfűbors-magot, 1/2 evőkanál mustármagot, néhány borsszemet és 1-1 fahéj ill. gyömbérdarabkát.
A paradicsomot botmixerrel finom pürévé nyomkodjuk, a pépet szitán átpréseljük és ecetet, kristálycukrot, sót és glutamátot keverünk hozzá. Beletesszük a fűszerzsákocskát és a pürét lassú tűzön állandó kevergetés mellett besűrítjük. A ketchupot tiszta üvegekbe töltjük és lezárjuk. Ha hosszú ideig szeretnénk tárolni úgy keverjünk bele 1 dkg tartósítószert és ezután rakjuk üvegbe. Hűvös sötét helyen tároljuk.

Nincsenek megjegyzések: