2010. november 18., csütörtök

Menü

Zöldborsóleves csigatésztával (durumtészta)


Sülthurka Sültkolbász

Sülburgonya

Savanyú uborka


2010. november 9., kedd

Póréhagyma krémleves

Ezt a receptem megmondom őszintén félve próbáltam ki nem tudtam ízlik e majd a kis családomnak. De a félelmem alaptalan volt, mert a párom az eső tányér után rögtön ment a következő adagért. Az összetételen és a fűszerezésen változtattam az eredeti recepthez képest. 

Hozzávalók 


3 evőkanál vaj(növényi)

3 póréhagyma

1 fej vöröshagyma

2 db burgonya

só, őrölt bors
reszelt szerecsendió
hús fűszerkeverék

1 liter víz vagy húsleves

1-2 evőkanál liszt 

2,5 dl tejszín(növényi)

friss póréhagyma szeletek
pirított zsemlekocka

Elkészítés

Az összes zöldséget kockázzuk fel és felolvasztott vajon kezdjük el párolni. Sózzuk, borsozzuk reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót, sült hús fűszerkeverékkel még ízesíthetjük( nálunk ez bevált:) ) Ha a hagyma már jól összesett öntsük fel vízzel vagy húsleves levével. Ha megpuhultak a zöldséget botmixerrel pürésítsük, közben adjuk hozzá a lisztet és a tejszínt. Ha túl sűrűnek találjuk felönthetjük még vízzel. Ezután újraforrrásig főzzük, ha kell még ízesítsük. 

Friss póréhagymaszeletekkel és zsemlekockával tálaljuk.


2010. november 4., csütörtök

Tejmentes Aranygaluska

Egy nagyon nagy kedvencemet osztom meg veletek amit tejmentesen is el tudtam készíteni és így is isteni finom lett.:)

Hozzávalók:


A tésztához:
60 dkg liszt
1/2 élesztő +1 teáskanál cukor
2,5 dl növényi tej
4 evőkanál cukor
10 dkg növényi margarin
lekvár, cukrozott darált dió
olaj és liszt a sütőedény kikenésére

Az öntethez:
1 csomag vanília pudingpor
7 dl növényi tej

Elkészítés:

A tészta:
Az élesztőt és az 1 teáskanál cukrot a langyos tejbe morzsoljuk. Amíg felfut az élesztő a lisztet, a cukrot, a puha margarint összegyúrom. Hozzáöntöm az élesztős, cukros tejet és addig gyúrom amíg teljesen el nem válik a táltól a tészta. Utána a tésztát letakarva meleg helyen kb fél órán át kelesztjük. Ha megkelt a tészta deszkára borítjuk és nyújtás nélkül lisztes kerek formával elkezdem kiszaggatni és egymás mellé helyezzük a tepsiben. Ha kész bőven megkenjük olajjal a tésztát. Megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros dióval. Kb. még 20 percet kelesztjük a tepsiben is. Közepes lángon lassan megsütjük. Én hústűvel szoktam ellenőrizni hogy átsült e már a tészta.

Az öntet:


A megszokott módon pudingot készítünk de érdemes a csomagoláson feltüntetett mennyiségtől 2 dl több folyadékkal készíteni, hogy híg maradjon.



Ketchup házilag

Hozzávalók:

4 kg érett paradicsom
A FŐZŐLÉHEZ:
1/4 l ecet
1-2 evőkanál borecet(vörös)
10 dkg kristálycukor
3 dkg só
3 dkg glutamát
szegfűszeg,gyömbér
babérlevél,egész bors
szegfűbors, mustármag,fahéj

Elkészítés:

A paradicsomot megmossuk,lecsepegtetjük,kocsonyát eltávolítjuk, majd egyenlő méretű darabokra vágjuk és lassú tűzön 3/4 óráig pároljuk.
Közben fűszerzsákocskát készítünk:ehhez egy szövetdarabkába kötünk 2-3 szegfűszeget, 3-4 babérlevelet, 6 szegfűbors-magot, 1/2 evőkanál mustármagot, néhány borsszemet és 1-1 fahéj ill. gyömbérdarabkát.
A paradicsomot botmixerrel finom pürévé nyomkodjuk, a pépet szitán átpréseljük és ecetet, kristálycukrot, sót és glutamátot keverünk hozzá. Beletesszük a fűszerzsákocskát és a pürét lassú tűzön állandó kevergetés mellett besűrítjük. A ketchupot tiszta üvegekbe töltjük és lezárjuk. Ha hosszú ideig szeretnénk tárolni úgy keverjünk bele 1 dkg tartósítószert és ezután rakjuk üvegbe. Hűvös sötét helyen tároljuk.